Zo houdt u wolven uit de wei

De wolfwerende rasters die Wolf-Fencing Nederland maakt, werken! In Zweden, een land waar de wolf al veel langer leeft, blijkt in de praktijk dat het systeem van 5 tot 6 stroomdraden tot een hoogte van slechts 110 tot 120 centimeter ruim voldoende is om wolven weg te houden bij het vee. Het belangrijkste is dat de onderste draad zich op maximaal 20 centimeter boven de grond bevindt en dat het gras hieronder goed kort wordt gehouden, om stroomstoringen te voorkomen. Op het gehele draadwerk moet altijd 4500 volt stroom staan. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, springen wolven niet zo gauw over een hek. Ze gaan er veel liever onderdoor. Dit brengt minder gevaren met zich mee en kost minder energie. Een wild dier is alleen bezig met overleven en kan zich teveel energieverlies of teveel risico niet permitteren. Proberen ze er onderdoor te gaan, dan krijgen ze met dit raster al gauw een gevoelige schok, die hen voldoende afschrikt om het niet nog een keer te proberen. Hoge hekwerken zijn dus echt niet nodig, want deze aanpak bewijst zich in Zweden al ruim 15 jaar!

Door de juiste maatregelen te treffen is het aantal wolvenaanvallen op vee in het Duitse Nedersaksen met meer dan honderd gevallen verminderd terwijl het aantal roedels juist is verdubbeld. En bovendien: een wolfwerend raster houdt niet alleen wolven uit de wei, maar ook loslopende honden en vossen!   

Het maken van wolfwerende rasters doen wij op vrijwillige basis, dus geheel kostenloos. De veehouder zorgt alleen voor het materiaal: palen en draad. Dat kost natuurlijk geld. Maar elke veehouder weet dat hekken sowieso van tijd tot tijd moeten worden vervangen. Het investeren in een wolfwerend raster kun je dus beschouwen als een normale vervanging en tevens een investering in veiligheid. 

Wolf-Fencing Nederland heeft de normen opgesteld die gehanteerd worden door de wolvencommisie en Bij12. Deze normen zijn te vinden in onderstaand document en op de website van BIJ12: https://www.bij12.nl/onderwerpen/faunazaken/faunaschade-preventiekit-fpk/module-wolven/.