Gratis mankracht bespaart boeren geld en extra werk

Wolf-Fencing Nederland is een stichting met bevlogen vrijwilligers, die de belangen behartigt van (hobby)boer en wolf. Wij kijken naar oplossingen en pleiten nadrukkelijk niet voor afschot. Door veehouders te helpen met bescherming helpen we de wolf een veilige plek te vinden in Nederland.

Met een grote groep vrijwilligers plaatsen wij wolfwerende hekken of passen we bestaande rasters aan. Volgens een methode die zich al ruimschoots heeft bewezen in landen als Zweden of Duitsland. Ook bouwen we nachtkralen en geven we advies over de ins en outs van bescherming met kuddebewakingshonden, fladry en omheiningen met netten. Daarnaast geven we regelmatig lezingen in heel Nederland over bescherming tegen wolven.

Wolf-Fencing Nederland is opgericht in maart 2018, toen duidelijk werd dat evenals Duitsland, ook Nederland weer wolvenland zou worden. Voorzitter is initiatiefnemer Jeannet Hulshof, docent biologie aan het Dollard College in Winschoten. De vrijwilligers die voor Wolf-Fencing worden ingezet, zijn mensen van kantoor, uit de landbouw, natuurliefhebbers: een gemêleerde groep met ruim voldoende kennis van zaken en oog voor de noden van veehouders.

Wilt u meer weten of zelf  vrijwilliger worden bij Wolf-Fencing Nederland? Laat dan een persoonlijk berichtje achter via het contactformulier op deze site, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op!

 

Het bestuur van onze stichting bestaat uit:

 

Jeannet Hulshof - Voorzitter

Al sinds mijn kindertijd fascineerden dieren en natuur mij. Dit leidde ertoe dat ik in mijn volwassen leven docente biologie (en Duits) ben geworden. Vooral de hondachtigen hebben mijn interesse en dan speciaal wolven, dingo's en onze huishonden. Al meer dan 20 jaar spendeer ik mijn vrije tijd aan het zoeken naar wolven en wolvensporen in verschillende landen. Mijn eerste in het wild levende wolf zag ik in Spanje. Nog steeds ga ik daar ieder jaar naartoe om de roedels te volgen. Toen de eerste eerste wolven in Duitsland arriveerden, heb ik de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Niet alleen wilde dieren hebben mijn interesse. Ik woon zelf op een oude boerderij waar we geiten, pony's, katten en honden hebben. Van daaruit kwam het idee om Wolf-Fencing op te richten. Want wolven zijn roofdieren, dus moeten we onze huisdieren beschermen. Wolf-Fencing begrijpt maar al te goed dat dit voor veel veehouders een omslag betekent in zowel denken als handelen en daar willen we hen graag bij helpen.

 

Jos Hoekerswever - Vicevoorziter

Mijn passie voor de natuur ontwikkelde zich ook al in mijn kindertijd, vooral door het vangen van kikkers. Inmiddels ben ik zelfstandig ecoloog en onderzoek ik flora en fauna, waaronder ook de wolf. Naast mijn opleiding Bos- en Natuurbeheer op het MBO en HBO heb ik jarenlang gewerkt als schaapherder in Drenthe, Friesland en Overijssel, zowel in de natuur als in meer stedelijke gebieden. Tijdens diverse reizen en stages heb ik gebieden bezocht waar wolven en schapen naast elkaar leven. Er wordt veel flauwekul verkocht over wolven en schapen, maar ik weet dat een absoluut minumum aan conflictsituaties heel goed haalbaar is bij voldoende bescherming. Daarom steek ik graag letterlijk mijn handen uit de mouwen om samen met schapenhouders aan het werk te gaan voor een Nederlands landschap waarin zowel plaats is voor wolven als voor schapen!  

 

Hans Hasper - Secretaris

Bijna twintig jaar geleden zag ik mijn eerste wolf. Hij liep doodgemoedereerd over de toendra van Alaska en negeerde mij volledig. Voor mij een onvergetelijke ervaring! Evenals de ontmoetingen met wolven die ik daarna nog had in Zweden, Polen en Duitsland. Momenteel volg ik het wel en wee van enkele roedels net over de grens in Duitsland. Door de toename van het aantal wolven bij onze oosterburen, zullen we ook in Nederland steeds vaker te maken hebben met wolven die ons land bezoeken. Daarbij zullen zeker slachtoffers vallen onder slecht of niet beschermd kleinvee. Door mijn deels agrarische opleiding kan ik meevoelen met schapenhouders die dit overkomt. Omdat achterover leunen en afwachten niet bepaald mijn stijl is, stel ik mezelf graag beschikbaar voor praktische hulp!  

 

Nikki Luttjeboer - penningmeester

Student Diermanagement aan Hogeschool van Hall Larenstein te Leeuwarden. Met als major wildlife management en als minor verantwoord diergebruik in veldonderzoek. Ik heb eerst mijn MBO dierverzorging/management diploma gehaald op het AOC Terra te Groningen. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan in de praktijk door stages, projecten en praktijklessen. In mijn vrije tijd ben ik veel te vinden in de natuur, zowel binnen als buiten Nederland. Ik reis dan ook graag af naar wolven territoria in het buitenland, waarbij ik als lid van Wolf-Fencing mij ook zoveel mogelijk probeer in te lezen op de bescherming van het vee in deze gebieden. Met een hart voor mens en dier zet ik mij graag op deze manier in om zo conflicten tussen beide te verkleinen.