Nu de wolf in Nederland steeds verder in optrek is, is het logisch dat ook steeds meer mensen zich zorgen maken over de bescherming van hun vee. Er zijn de laatste tijd dan ook best wel een aantal berichten dat boeren melden dat hun koeien, schapen of andere dieren zijn aangevallen. Ook veel mensen met een hobbyhuisdier, zoals een hond of kat maken zich ook zorgen om het eventuele gevaar van een wolf.

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om je (huis)dieren te beschermen van de wolf.

1. Hekken

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar het is wel één van de meest effectieve maatregelen die je kan nemen om de wolf buiten de deur te houden. Een fysieke barrière is voor een wolf nu eenmaal ondoordringbaar en niet in de buurt kunnen komen is dus ook geen kans om ze te eten.

Elektrisch geladen

De beste hekken zouden zijn de hekken die elektrisch geladen zijn (je eigen vee leren heel snel om die niet aan te raken), want de goede schok zal de wolven gauw afleren om het nogmaals proberen om bij je in de buurt te komen. Als je geen elektrisch hek wil omdat je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt, dan is het het beste om een hek te kiezen dat gaas heeft dat gevlochten is. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om daar doorheen te breken.

2. ’s Nachts binnenhouden

Wolven zijn echte nachtdieren. Het is enorm zeldzaam dat je overdag een wolf zal zien – overdag slapen zij om van de wilde nacht bij te komen. Als je ’s nachts je dieren dus binnenhoud of in de stal zet, dan is de kans nihil dat zij door een wolf zullen worden gepakt. De enige omstandigheden waaronder dat zou kunnen zou zijn als de wolf hondsdolheid heeft, maar dat is zo ver wij weten nog niet bij Nederlandse wolven voor gekomen.

3. Bewegingssensoren

Een bewegingssensor is daarom een nuttige toevoeging aan de middelen om wolven zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Als er een bewegingsensor wordt geactiveerd, gaat er bijvoorbeeld een lamp fel branden of wordt er een geluid afgespeeld (een stemopname van een boze man, bijvoorbeeld), in de hoop dat de wolf zo van de actie schrikt dat hij er vandoor gaat.

Schrikken is een goed plan

Het is een goed idee om een poging te doen om wolven te laten schrikken. Ze doen vluchten is een stuk simpeler dan ze buiten de deur houden. Een hek hoeft maar één gat of zwak punt te hebben om een wolf als nog binnen te laten.

4. Fladderlint

Deze tip is vooral handig voor boeren. Een fladderlint is een Amerikaans concept waarin stroken stof met een felle kleur (bijvoorbeeld roze of kanarie geel) rondom een boerderij worden gehangen. Wolven raken namelijk verward en angstig van de visuele verstoring die de linten met zich mee brengen. Het fladderen is met name ’s nachts erg verwarrend, waardoor zij waarschijnlijker zijn om rechtsomkeert op zoek te gaan naar een andere plek om een lekker hapje te vinden.

5. Neem eventuele andere voedselbronnen weg

Een andere manier om dieren te beschermen, is door andere voedselbronnen die aantrekkelijk zijn voor wolven, weg te nemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het voer niet te ruiken is door het in een binnenruimte weg te leggen. Als een wolf de geur van bijvoorbeeld hondenvoer ruikt, dan zal hij wellicht geneigd zijn om een kijkje te komen nemen en daar dan op een ander dier te stuiten. Door deze verleiding weg te nemen verklein je meteen de kans om met een wolf in aanraking te komen.

6. Menselijke aanwezigheid

Wolven zijn vaak bang voor mensen en zijn om die reden vrijwel exclusief ’s nachts in de weer. Door hierop in te spelen en regelmatig rond het gebied dat je wilt beschermen rond te lopen, verklein je meteen de kans dat wolven in de buurt zullen komen. Als ze je geur op pikken, zullen ze een stuk minder geneigd zijn om een kijkje te komen nemen.

7. Goede samenwerking

Zoals veel buurten een Whatsapp-buurtpreventie hebben om crimineel wangedrag tegen te gaan, is het helemaal niet zo’n gek idee om een soortgelijk iets op te richten voor wolven met andere belanghebbenden. Het is heel nuttig om met elkaar te delen waar en wanneer er wolven worden gespot. Als meerdere buren allemaal één of meerdere wolven hebben gespot, kan het bijvoorbeeld een idee zijn om tijdelijk extra maatregelen te treffen. Zo help je elkaar en kan je de effecten van een wolf in de omgeving zo veel mogelijk inperken.

De hoogtepunten op een rij

Een aantal van de beste tips middelen zijn dus:

  • Elektrische hekken
  • Bewegingssensoren
  • Fladderlint

Neem contact op met de gemeente

Er zijn dus best wel een aantal acties die je kan ondernemen om er voor te zorgen dat de wolven uit de buurt blijven. Neem vooral ook contact op met de gemeente en de provincie als er problemen zijn. Zij zijn graag op de hoogte en kunnen wellicht nog iets voor je betekenen.